Deska tarasowa modrzew syberyjski - najczęściej zadawane pytania

Jak pielęgnuje się taras z modrzewia syberyjskiego?
Deski tarasowe z modrzewia syberyjskiego (oprócz olejowania) należy regularnie czyścić z bieżących zabrudzeń np. za pomocą myjki ciśnieniowej. Szczególnie dokładna pielęgnacja zalecana jest w okresie jesiennym i zimowym. Jesienią należy zadbać o to, aby na tarasie nie zalegały liście (mogą powodować przebarwienia związane z nierównomiernym nasłonecznieniem tarasu lub też z nadmierną wilgotnością zalegającą pod warstwą liści). W okresie zimowym należy regularnie czyścić taras z zalegającego na nim lodu oraz śniegu (mogą doprowadzić do nadmiernego zawilgotnienia desek oraz ich zniszczenia).

Czy nieimpregnowana deska tarasowa z modrzewia syberyjskiego ulegnie szybkiemu zniszczeniu?
Deska, która nie zostanie zaimpregnowana, nie będzie zabezpieczona przed szkodliwym działaniem grzybów, owadów, pleśni oraz promieni słonecznych, co wiąże się z tym, że szybko ulegnie procesowi patynowania i zmieni kolor na srebrzysto-szary oraz znacząco zmniejszy się jej żywotność. Zaleca się impregnację co najmniej raz w roku - wydłuży to jej trwałość i pozwoli na zachowanie walorów estetycznych.

Kiedy należy olejować taras z modrzewia syberyjskiego?
Zaleca się olejować taras z modrzewia syberyjskiego dwa razy do roku jesienią (w celu zabezpieczenia desek przed zimą) i wiosną (w celu odświeżenia tarasu przed natężonym okresem użytkowania). Jednak częstotliwość olejowania dobrze jest uzależnić od kondycji tarasu, sposobu jego użytkowania oraz umiejscowienia (zadaszenie lub jego brak). Dla przykładu: taras wykorzystywany w miejscu komercyjnym (użytkowany przez większą liczbę osób) powinien być olejowany częściej. Należy również pamiętać o tym, że olej może zostać wypłukany pod wpływem opadów atmosferycznych lub może zostać „starty” pod wpływem użytkowania, w związku z czym warto obserwować zmiany w wyglądzie tarasu i ew. podjąć decyzję o jego dodatkowej ochronie. Olejowanie nie tylko chroni taras przed ewentualnymi zniszczeniami, ale również nadaje mu świeżej, intensywnej barwy.